You are not old enough to view this content
Wij verkopen geen alcohol aan personen onder de 18 jaar. U moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken. Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18. Bent u ouder dan 18 jaar ?

By entering this site you are agreeing to the Terms of Use and Privacy Policy.

Taxeren van wijnflessen

Is mijn fles wijn nog goed?

Als u een fles wijn koopt moet u letten op de Ullage dit is de ruimte tussen de kurk en het wijn niveau in de fles, hieronder beschrijven wij, de verschillende niveau’s van zowel Bordeaux als Bourgogne fles.

De capsule moet in goede conditie zijn deze beschermd de kurk tegen ongedierte die zich er aan willen vergrijpen de kurk zorgt er voor dat de wijn goed bewaard kan blijven, de Capsule was vroeger gemaakt van lood en tegenwoordig van Aluminium of Tin, de capsule mag dan ook geen gaatjes hebben of kapot zijn, oude flessen wijn waarbij de kurk slecht is vertoont de capsule meestal oxidatie te zien aan witte puntjes op de capsule.

Bourgogne wijnfles Taxeren

2 cm is een goed ullage niveau voor elke wijn voor elk wijnjaar

3 cm is een goed ullage niveau voor wijnen tot 20 jaar oud

3-5 cm is een goed ullage niveau voor wijnen tussen 20 en 40 jaar oud.

5-6 cm voor wijnen ouder dan 40 jaar is dit een goed ullage niveau, bij jongere wijnen geeft dit aan dat de wijn slecht bewaard is gebleven, of een kurk die niet goed afsluit

Bordeaux Wijnfles Taxeren

Base neck

De base neck is het onderste deel van de hals een goed niveau voor iedere wijn, ongeacht haar leeftijd. Het is een prima niveau voor oudere wijnen, en voor wijnen ouder dan 20 jaar zelfs bijzonder goed.

Very top shoulder

Dit is een aanvaardbaar niveau voor 1958 tot 1972

Top shoulder

Dit is een goed niveau voor wijnen ouder dan 25 jaar, maar er bestaat een kleine kans dat de wijn geoxideerd is. Bij oxidatie ziet de wijn er dof uit, ze smaakt en geurt ook oppervlakkig door jarenlange schommelingen van zuurstof in de fles

Upper shoulder

Dit is normaal bij wijnen ouder dan 35 jaar, maar bij jongere jaren ziet het er naar uit dat de wijn slecht bewaard is gebleven of een probleem met een vergane kurk. Het is een groter risico op een slechte smaak.

Low shoulder

Dit is geen goed niveau als je de wijn aankoopt om te drinken of nog langer te bewaren. Het niveau wijst op slechte bewaring of een probleem met de kurk die zijn beste haren heeft gehad. Het risico dat de wijn niet meer goed is wordt hier verhoogd

Taxeren wijnfles

Wijnen inkopen

Wilt u wijnen inkopen om later te verkopen zorgt u er dan voor dat het etiket in goede conditie blijft de wijnfles is dan meer waard, om de wijn te drinken laat u zich dan niet beinvloeden door het etiket deze kan best veweerd zijn in de kelders maar de wijn kan uitstekend zijn