You are not old enough to view this content
Wij verkopen geen alcohol aan personen onder de 18 jaar. U moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken. Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18. Bent u ouder dan 18 jaar ?

By entering this site you are agreeing to the Terms of Use and Privacy Policy.

Portjaren en Soorten

Bewaren van Port

U kent het misschien wel na een gezellig eten nog even een glaasje port, de volgende dag staat er dan nog een half flesje of restje Port op de tafel, hoe lang kunt u deze dan nog bewaren? Over het bewaren van Port zijn veel meningen verdeelt, een Port is een versterkte wijn en kan niet vergeleken worden met een fles whiskey de houdbaarneid is dus niet onbeperkt.

Over het algemeen zit in Port een alcohol percentage van tussen de 18% en 22% bij wijnen is dit tot 15% zodra je de fles Port hebt opengemaakt is deze dus nog beperkt houdbaar, maar in ieder geval kan hij langer nadat hij is geopend geweest bewaard worden dan een fles wijn

Het bewaren hangt af van het type port, jaartal en de plaats en omstandigheden waar de fles bewaard wordt bij een geopende fles Port is het ook nog van belang hoeveel er nog in de fles zit, aangezien de hoeveelheid zuurstof wat in de fles komt de Port sneller doet vergaan het beste kunt u een geopende fles port in de koelkast bewaren, de types port die we kennen zijn.

  • Ruby Port
  • Tawny Port
  • Vintage Port
  • Late Bottled Vintage
  • Colheita
  • Witte Port
  • Rose port

We beschrijven hieronder het bewaren van Port van Standaard kwaliteit, het kan dus zo wezen dat de betere port jaren wat langer bewaard kunnen worden dan hieronder aangegeven, samengevat in een tabel ziet dit er zo uit voor de standaard Port.

TypeGeopend
Ruby Port2-3 weken
Tawny Port3-4 weken
Vintage PortMax 3 dagen
Late bottled Vintage (LBV)1-2 weken
LBV ongefilterdtot 3 dagen

-

Vintage Port online

Ruby Port

Door het contact met zuurstof wordt de Port voller en zachter het kan dus zijn dat na een fles is geopend een paar dagen later de Port beter van smaak is geworden dan bij een net geopende fles. Na opening van de meest voorkomende Port de Ruby blijft deze nog 2-3 weken lang houdbaar, terwijl een Late bottled vintage  (LBV) beter binnen 1 a 2 weken gedronken kan worden en niet langer te bewaren.

Tawny Port 

De Tawny en Colheita Port ondergaan een hout lagering en komen dan in contact met zuurstof, nadat je deze port open maakt is het niet zo een probleem voor de port om met zuurstof in contact weer te komen en blijft deze port dan ook langer houdbaar tot zo een 3-4 weken, bewaren kan tot 6 weken afhankelijk van het jaartal en hoe hij bewaard wordt na opening.

Vintage Port

De Duurste Port is de vintage deze kan heel lang bewaard worden ongeopend 20-30 jaar en langer, deze port is ongefilterd en kunt u het beste dan ook decanteren en geruime tijd van te voren open maken (3 tot 8 uur) afhankelijk van het jaartal hoe ouder de port hoe korter de decanteertijd moet zijn, het is verstandig de fles voor opening ook eerst even rechtop te zetten zodat het zaksel naar beneden in de fles zakt voordat u hem decanteert, de vintage blijft na opening dan ook nog maar een paar dagen goed om te bewaren max 3 dagen.

Colheita

Colheita port is het zelfde als Vintage port het enigste verschil is dat een Colheita port langer dan 7 jaar op houten vaten heeft gerijpt, Colheita betekend in het Portugees (vintage) op het etiket word het oogstjaar en botteling jaar aangegeven.

Port bewaren in de koelkast

Port kun je als hij geopend is het best bewaren in de koelkast of wijnkast of iedere andere ruimte waarbij de temperatuur in ieder geval constant is, belangrijk is dat in een koele ruimte de Port minder snel achteruit gaat. Wil je de port weer drinken laat hem dan wel even op temperatuur komen, en vergeet niet wanneer je de port wegzet deze weer goed af te sluiten met de bijbehorende kurk.

Goede port Jaren 

De meest goede jaren waarin Vintage port zijn gemaakt zijn

!960, 1963, 1966, 1970, 1975, 1977, 1980, 1985, 1991, 1992, 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2009, 2011, 2016 uiterst zeldzaam en duur zijn de topjaren van nog langer geleden 1912, 1927, 1945, 1948. dit zijn de officieel gedeclareerde Portjaren.

En wijnboer kan ook aangeven een Vintage port te willen maken hierop wordt dan streng individueel gekeurd door het Instituto Dos Vinhos Douro e Porto (IDVD) alleen de beste vintage's krijgen dus dit stempel mee om de kwaliteit te kunnen behouden.

Lekkere Port Vintage op wijnhandel grand cave

Volg ons op Facebook