- Nieuw
- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
- Frankrijk
- Italie
- Spanje
- Nieuwe Wereld
- Mousserend
- Oude en Exclusieve wijnen
- wijn Per Kist
- Houten Kistjes Cadeau verpakking
- Duitsland
- Kelder restanten
- Oostenrijk
- Portugal
- Biologische Wijnen
- Dessert wijnen
Geen leverancier
Referentie: bu#0058
Merk: Cantine di Ora
Amicale (Amicone) Cantine di Ora
Referentie: pr#0289
Merk: Gerard Bertrand
Gerard Bertrand Chateau L'Hospitalet La Clape Coteaux du Languedoc Reserve Rouge (Biologisch)
Referentie: pr#1160
Merk: Kono Wines
Kono Sauvignon Blanc
Referentie: pr#0233
Merk: Bosman Adama
Bosman Family Vineyards Adama rood
Gabbia d oro Amarone della Valpolicella DOCG
Gebied | Italie, Veneto |
Druif | Corvina Corvinone Rondinella |
Fles | 0,75 L |
Alc perc | 14,5 % |
Bottelaar | Gabbia d'Oro |
Eten | Rode Vleesgerechten, Wild, Kazen |
Allergenen | Sulfiet |
Style | Amarone |
Jaar | 2021 |
Gabbia d oro Amarone della Valpolicella DOCG
Proefnotitie:
Helder robijnrood Complex fruitig boeket met tonen van kers, zwarte kers Noten van rode bessen, vanille, rozijnen en tropisch fruit Volle, goed uitgebalanceerde wijn Lange afdronk Past bij rood vlees, wild.
Amarone
Amarone is absoluut een van de beroemdste Italiaanse rode wijnen ter wereld. Het wordt geproduceerd in Valpolicella, een wijnstreek op enkele kilometers van Verona, in de regio Veneto (Italië). Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de grote Italiaanse rode wijnen, een iconische wijn, net als Barolo, Brunello (en Chianti) en Supertuscans.
Hoewel veel mensen de naam al kennen en het misschien zelfs hebben gedronken, weten maar weinigen wat Amarone zo uniek maakt. In dit artikel ontdekt u stap voor stap hoe de koning van Valpolicella, Amarone, wordt gemaakt.
De Druiven
Allereerst is Amarone geen monocépagewijn (wat betekent dat het van één enkele druif is gemaakt), maar het is het resultaat van een blend van druiven. De druiven zijn inheemse rode variëteiten, die historisch gezien alleen in Valpolicella groeien. Amarone is een DOCG-wijn en daarom moet de productie voldoen aan bepaalde parameters en vereisten die door een regelgeving zijn vastgesteld. De keuze van de druiven is er daar één van. Sommige variëteiten zijn verplicht, terwijl andere optioneel zijn, afhankelijk van de keuze en smaak van de wijnmaker.
De verplichte druiven zijn:
Corvina + Corvinone (45-95%)
Corvina is de kenmerkende druif van Amarone, het hoofdingrediënt dat de Amarone- en Valpolicella-wijnen het meest kenmerkt. De naam komt van het Italiaanse woord "Corvo" (kraai) omdat de rijpe bessen een zeer donkere kleur hebben, bijna blauwachtig, wat doet denken aan het verenkleed van deze vogel. Corvina-druiven hebben ovale bessen, een goede zuurgraad en gemiddelde tannines. Het geeft Amarone een robijnrode kleur, een lange levensduur en de typische hints van rood fruit (met name kers).
Jarenlang werd Corvinone ten onrechte beschouwd als een biotype van Corvina. Met andere woorden, een druif van dezelfde familie als Corvina, maar met grotere bessen. Pas onlangs hebben enkele DNA-tests aangetoond dat Corvinone in feite een onafhankelijke variëteit is. Het geeft Amarone structuur en de kruidige noot die zo gewaardeerd wordt in deze wijn. De grootte van de bessen vertegenwoordigt ook een groot voordeel in termen van opbrengst en versnelt de oogst.
Rondinella (5-30%)
De exacte oorsprong van de naam, die letterlijk "kleine zwaluw" betekent, is een kwestie van discussie. Volgens sommigen is de naam te danken aan het V-vormige blad dat lijkt op de staart van een zwaluw. Voor anderen is het omdat vogels (inclusief zwaluwen) de kleine bessen bijzonder waarderen. Volgens anderen wordt het zo genoemd omdat de kleur doet denken aan de vachtkleur van de zwaluw. Wat zeker is, is dat al deze drie kenmerken waar zijn. De bessen zijn in feite kleiner dan andere druiven, rond en donker van kleur. Rondinella heeft een dikke schil en brengt in de blend van Amarone aromatische tonen, hints van rood fruit en bloemengeuren. Wanneer het volledig rijp is, bereikt het een hoog suikergehalte. Het is in feite de favoriete druif om Recioto-wijn te produceren, de zoete versie van Amarone.
Oogsten
Handmatige oogst is een andere fundamentele stap om te begrijpen hoe Amarone wordt gemaakt.
Hiervoor zijn in wezen twee redenen. De eerste is de selectie van de trossen, wat alleen een menselijk (en bekwaam) oog kan doen. In feite zijn niet alle trossen geschikt voor de volgende stap, het droogproces. Amarone-druiven moeten perfect gezond zijn, met een onbeschadigde schil. De tros mag niet compact zijn, maar verspreid, om luchtcirculatie tussen de bessen te garanderen en zo het risico op schimmel en schimmel te vermijden. Ten tweede moeten de druiven met delicatesse en zorg worden behandeld om de schil niet te breken, geen most vrij te geven en de fermentatie niet te starten.
Amarone-trossen worden in houten of plastic kratten gelegd, waarin ze de droogperiode zullen doorbrengen. Het is belangrijk om slechts één laag druiven per kist te laden. Op deze manier zal in feite geen enkele druif worden geplet onder het gewicht van de andere en zal de lucht in contact komen met alle druiven.
Valpolicella is een van de weinige regio's ter wereld waar nog steeds op traditionele wijze wordt geoogst, die door de eeuwen heen vrijwel onveranderd is gebleven. Een bezoek aan de kelders in september tijdens de oogst is een unieke ervaring die het gevoel geeft een stap terug in de tijd te zetten.
Datasheet
- Gebied
- Veneto
- Wijn Kleur
- Rode Wijn
- Wijnjaar
- 2021
- Botteling
- Gabbia d oro
- Druivenras Blauw
- Corvina
Corvinone
Rondinella - Fles
- 0,75 L
- Alcohol %
- 14,5 %
- Land
- Italie
- Afsluiting
- Kurk
Referentie: bu#1622
Merk: Casteltorre
Casteltorre Merlot
Referentie: pr#1345
Merk: Pasqua Wijnhuis
Pasqua Villa Borghetti Merlot
Referentie: pr#0444
Merk: Speri Wijnen
Speri Valpolicella Ripasso
Referentie: bu#0052
Merk: Pasqua Wijnhuis
Pasqua Villa Borghetti Bardolino
Referentie: Bu#0713
Merk: Pasqua Wijnhuis
Pasqua Villa Borghetti Valpolicella
Referentie: pr#0119
Merk: Pasqua Wijnhuis
Villa Borghetti Valpolicella Ripasso
Referentie: bu#0480
Merk: Rocca Alata
Rocca Alata Amarone della Valpolicella
Referentie: bu#0058
Merk: Cantine di Ora
Amicale (Amicone) Cantine di Ora
Referentie: bu#1720
Merk: Gabbia d oro
Gabbia d oro Valpolicella Ripasso Superiore
Referentie: pr#0225
Merk: Speri Wijnen
Speri La Roverina Valpolicella Classico Superiore
Referentie: pr#0304
Merk: Martini
Martini Asti Spumante
Referentie: pr#0702
Merk: Speri Wijnen
Speri Amarone della Valpolicella Classico Monte Sant'Urbano
Referentie: bu#1413
Merk: Rocca Alata
Rocca Alata Valpolicella Ripasso
Referentie: pr#1163
Merk: Speri Wijnen
Speri Sant Urbano Valpolicella Classico Superiore
Referentie: pr#0305
Merk: Martini