You are not old enough to view this content
Wij verkopen geen alcohol aan personen onder de 18 jaar. U moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken. Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18. Bent u ouder dan 18 jaar ?

By entering this site you are agreeing to the Terms of Use and Privacy Policy.

Leveranciers

Geen leverancier

Alle beste verkochte producten
  • Nieuw
Gabbia d oro Amarone della Valpolicella DOCG
  • Gabbia d oro Amarone della Valpolicella DOCG

Gabbia d oro Amarone della Valpolicella DOCG

bu#1721
GebiedItalie, Veneto
DruifCorvina Corvinone Rondinella
Fles0,75 L
Alc perc14,5 %
BottelaarGabbia d'Oro
EtenRode Vleesgerechten, Wild, Kazen
AllergenenSulfiet
StyleAmarone
Jaar2021

€ 24,00
Aantal
Op Voorraad

Omschrijving

Gabbia d oro Amarone della Valpolicella DOCG

Proefnotitie:

Helder robijnrood Complex fruitig boeket met tonen van kers, zwarte kers Noten van rode bessen, vanille, rozijnen en tropisch fruit Volle, goed uitgebalanceerde wijn Lange afdronk Past bij rood vlees, wild.

Amarone

Amarone is absoluut een van de beroemdste Italiaanse rode wijnen ter wereld. Het wordt geproduceerd in Valpolicella, een wijnstreek op enkele kilometers van Verona, in de regio Veneto (Italië). Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de grote Italiaanse rode wijnen, een iconische wijn, net als Barolo, Brunello (en Chianti) en Supertuscans.

 Hoewel veel mensen de naam al kennen en het misschien zelfs hebben gedronken, weten maar weinigen wat Amarone zo uniek maakt. In dit artikel ontdekt u stap voor stap hoe de koning van Valpolicella, Amarone, wordt gemaakt.

De Druiven

Allereerst is Amarone geen monocépagewijn (wat betekent dat het van één enkele druif is gemaakt), maar het is het resultaat van een blend van druiven. De druiven zijn inheemse rode variëteiten, die historisch gezien alleen in Valpolicella groeien. Amarone is een DOCG-wijn en daarom moet de productie voldoen aan bepaalde parameters en vereisten die door een regelgeving zijn vastgesteld. De keuze van de druiven is er daar één van. Sommige variëteiten zijn verplicht, terwijl andere optioneel zijn, afhankelijk van de keuze en smaak van de wijnmaker.

 

De verplichte druiven zijn:

Corvina + Corvinone (45-95%)

Corvina is de kenmerkende druif van Amarone, het hoofdingrediënt dat de Amarone- en Valpolicella-wijnen het meest kenmerkt. De naam komt van het Italiaanse woord "Corvo" (kraai) omdat de rijpe bessen een zeer donkere kleur hebben, bijna blauwachtig, wat doet denken aan het verenkleed van deze vogel. Corvina-druiven hebben ovale bessen, een goede zuurgraad en gemiddelde tannines. Het geeft Amarone een robijnrode kleur, een lange levensduur en de typische hints van rood fruit (met name kers).

 

Jarenlang werd Corvinone ten onrechte beschouwd als een biotype van Corvina. Met andere woorden, een druif van dezelfde familie als Corvina, maar met grotere bessen. Pas onlangs hebben enkele DNA-tests aangetoond dat Corvinone in feite een onafhankelijke variëteit is. Het geeft Amarone structuur en de kruidige noot die zo gewaardeerd wordt in deze wijn. De grootte van de bessen vertegenwoordigt ook een groot voordeel in termen van opbrengst en versnelt de oogst.

 

Rondinella (5-30%)

De exacte oorsprong van de naam, die letterlijk "kleine zwaluw" betekent, is een kwestie van discussie. Volgens sommigen is de naam te danken aan het V-vormige blad dat lijkt op de staart van een zwaluw. Voor anderen is het omdat vogels (inclusief zwaluwen) de kleine bessen bijzonder waarderen. Volgens anderen wordt het zo genoemd omdat de kleur doet denken aan de vachtkleur van de zwaluw. Wat zeker is, is dat al deze drie kenmerken waar zijn. De bessen zijn in feite kleiner dan andere druiven, rond en donker van kleur. Rondinella heeft een dikke schil en brengt in de blend van Amarone aromatische tonen, hints van rood fruit en bloemengeuren. Wanneer het volledig rijp is, bereikt het een hoog suikergehalte. Het is in feite de favoriete druif om Recioto-wijn te produceren, de zoete versie van Amarone.

Oogsten

Handmatige oogst is een andere fundamentele stap om te begrijpen hoe Amarone wordt gemaakt.

 

Hiervoor zijn in wezen twee redenen. De eerste is de selectie van de trossen, wat alleen een menselijk (en bekwaam) oog kan doen. In feite zijn niet alle trossen geschikt voor de volgende stap, het droogproces. Amarone-druiven moeten perfect gezond zijn, met een onbeschadigde schil. De tros mag niet compact zijn, maar verspreid, om luchtcirculatie tussen de bessen te garanderen en zo het risico op schimmel en schimmel te vermijden. Ten tweede moeten de druiven met delicatesse en zorg worden behandeld om de schil niet te breken, geen most vrij te geven en de fermentatie niet te starten.

 

Amarone-trossen worden in houten of plastic kratten gelegd, waarin ze de droogperiode zullen doorbrengen. Het is belangrijk om slechts één laag druiven per kist te laden. Op deze manier zal in feite geen enkele druif worden geplet onder het gewicht van de andere en zal de lucht in contact komen met alle druiven.

 

Valpolicella is een van de weinige regio's ter wereld waar nog steeds op traditionele wijze wordt geoogst, die door de eeuwen heen vrijwel onveranderd is gebleven. Een bezoek aan de kelders in september tijdens de oogst is een unieke ervaring die het gevoel geeft een stap terug in de tijd te zetten.

Productdetails
bu#1721
30 Items

Datasheet

Gebied
Veneto
Wijn Kleur
Rode Wijn
Wijnjaar
2021
Botteling
Gabbia d oro
Druivenras Blauw
Corvina
Corvinone
Rondinella
Fles
0,75 L
Alcohol %
14,5 %
Land
Italie
Afsluiting
Kurk
Commentaar (0)
Kwaliteit
Geen klantenbeoordelingen op het moment.
15 andere producten in dezelfde categorie:

Referentie: pr#0225

Merk: Speri Wijnen

Speri La Roverina Valpolicella Classico Superiore

(0)
Gebied Italie, VenetoDruif Molinara, Corvina, Rondinella, OseletaFles 0,75 LAlc perc 12,5 %Bottelaar SperiAllergenen Sulfieteten Ham, Worst, Mediteraanse keuken, Pasta, Soepen          Robijnrood, met een intens, ruim boeket dat verwijst naar wijn- en amandelnoten; droog, smaakvol en gestructureerd in de mond, met een aangename...
Prijs € 12,20 Normale prijs € 13,90
Meer
Op voorraad

Referentie: pr#0304

Merk: Martini

Martini Asti Spumante

(0)
Martini Asti Spumante Mousserende wijn; Zoet en heerlijk levendig met zijn aanhoudende bubbels en lichte mousse. Fruitig, fris en perfect voor alle feesten, geniet van deze wijn Gekoeld geserveerd.
Prijs € 11,87
Meer
Op voorraad

Referentie: pr#0702

Merk: Speri Wijnen

Speri Amarone della Valpolicella Classico Monte Sant'Urbano

(0)
Gebied ItalieDruif Corvina veronese, 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%Fles 0,75 LAlc perc 15 %Bottelaar SperiEten Vleesgerechten, kazen,Allergenen SulfietPROEFNOTITIEHet is diep granaatrood van kleur en heeft een etherisch boeket van gedroogd fruit. In de mond is het vol, warm, mondvullend en droog. Een substantiële wijn met...
Prijs € 40,67 Normale prijs € 45,67
Meer
Op voorraad

Referentie: pr#0305

Merk: Martini

Martini Prosecco

(0)
Martini Prosecco. Geproduceerd met druiven geteeld in de regio's Veneto en Fruili in Noord-Italië, dit is droog, fris en knapperig aromatisch. Heerlijk als aperitief of 1: 1 gemengd met Martini Rosato of Bianco in een Martini Royale.
Prijs € 12,37
Meer
Op voorraad